Dictionarul de Alimente si Condimente se alatura blogului Graffiti Urban Food!
Pentru ca vrem sa va fim de ajutor chiar si cand experimentati propria voastra mancare urbana, in bucataria de acasa. Pentru ca vrem sa stiti ce contin preparatele din meniul Graffiti. Pentru ca promovam alimentatia sanatoasa!
In fiecare zi vom adauga un nou aliment sau condiment, alaturi de o poza reprezentativa si o scurta descriere.
Speram sa va fie de folos!
BROCCOLI
Broccoli are originea comuna cu conopida, varza si varza de Bruxelles, ba chiar poti spune ca arata ca o conopida verde. Este un aliment cheie in dietele low carb (sarace in carbohidrati) si low calories (sarace in calorii) si, totusi, are o valoare nutritiva mai mare decat 70% dintre legumele cunoscute.
Broccoli contine: vitaminele A, B6, C (mai mult decat o portocala), K, proteine, glucide, fibre, potasiu, fosfor si calciu. O portie de broccoli (100 grame) asigura 100% necesarul de vit C si K si 9% necesarul de fibre (in ziua consumului).
Este cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante si antivirale, dar si in lupta impotriva gastritei, ulcerului gastric si bolilor de vedere. Cea mai importanta calitate a broccoli-ului ramane sinigrinul – un compus cu sulf care se elibereaza din broccoli atunci cand il taiem, mestecam si digeram. Sinigrinul are un rol esential in inhibarea celulelor tumorale si in inducerea mortii acestora. Asadar, broccoli este un super aliment anti-cancer!
Gasesti broccoli in urmatorul preparat Graffiti: supa crema de broccoli.
CASTRAVETII
Castravetii sunt unele dintre cele mai satioase si mai complexe legume, datorita multiplelor intrebuintari si numeroaselor elemente nutritive pe care le contin. Sunt compusi 90% din apa, dar nu orice fel de apa, ci una bogata in vitamine si minerale. Astfel, castravetii contin vitaminele A, B3, B6, B9, C si E, potasiu, magneziu, calciu, fibre si enzime benefice digestiei usoare. Contin si acid cafeic – un puternic antioxidant.
Ce ai de castigat daca mananci macar un castravete in fiecare zi? Digestia ta va fi mai buna, apa va circula mai usor prin organism, pancreasul va produce eficient insulina si rinichii vor fi spalati de saruri astfel ca nu se vor mai produce asa numitele pietre la rinichi. Mai mult, consumul frecvent de castraveti ajuta la lupta impotriva tumorilor, previne si amelioreaza durerile de cap, inlatura cearcanele, hidrateaza pielea, improspateaza respiratia si amelioreaza arsurile (atat interne, stomacale cat si externe, provocate de soare, foc sau lichide fierbinti). Ideal ar fi sa mananci castravetii cu coaja sau, daca au coaja amara, doar sa ii cureti usor. Asta deoarece coaja contine cea mai mare cantitate de fibre, cu rol vital in digestia usoara si scaderea grasimilor rele din sange.
Gasesti castraveti in urmatoarele preparate Graffiti: Salata din oferta mic dejun, Pork sweet & sour, Greek salad, Salata bulgareasca, Salata caesar, Salata paesano, Salata graffiti, Salata vegetariana si Salata mixta.
CEAPA
Stiai ca in Egiptul antic ceapa era considerata un simbol al vietii eterne? Aceasta era oferita zeilor sau era folosita ca moneda de plata pentru a ajunge in rai. Tot cu ceapa au fost platiti si muncitorii care au cladit piramidele.
Ceapa este un ingredient aproape indispensabil in bucataria lumii si poate fi consumata cruda, fiarta, coapta sau uscata sub forma de pudra si fulgi. In bucataria romaneasca o intalnim in salate, aperitive, tocanite, in timp ce in bucataria indiana ceapa este baza pentru majoritatea sosurilor. Inelele de ceapa prajita sunt foarte populare in Europa Centrala si Asia, in timp ce pudra de ceapa este foarte populara in S.U.A. si Mexic.
De ce trebuie sa incluzi ceapa in alimentatia ta? Pentru ca aceasta leguma pe nedrept subapreciata contine vitamine si substante active (tiosulfinate, sulfuri şi sulfoide) care omoara microbii transformand ceapa intr-un antibiotic natural. In plus, este slaba caloric, ajuta la arderea grasimilor si devine un aliat de nadejde in diete. Siropurile, tincturile si medicamentele care contin preponderent ceapa pot actiona ca un bun calmant, emolient si digestiv.
Daca ai nevoie de un ajutor de nadejde in lupta cu microbii, bacteriile si infectiile, consuma cat mai des posibil ceapa!
Gasesti ceapa in urmatoarele preparate Graffiti: Salata greceasca, Salata cu ton, Salata mixta, Pui cu ghimbir, Frigarui de pui, Pui bunica, Pui mexican, Wok de vita, Vita in stil asiatic cu noodles, Paste amatriciana, Paste verdure, Pizza taraneasca, Pizza cu ton, Pizza carnivora, Pizza Mamut, Pizza Rustica, Pizza Graffiti.
CIUPERCILE
Exista de acum mii de ani, dar au inceput sa fie cultivate in cantitati industriale abia in secolul 17, langa Paris. Zona este renumita si acum pentru productia de ciuperci, de unde si numele de champignons. Ciupercile contin 50% din DZR (doza zilnica recomandata) de seleniu si vitamina B. De asemenea, contine mici cantitati de cupru, potasiu, fosfor, zinc, magneziu, fier, calciu si fibre. Asadar, sunt un ajutor de nadejde pentru alimentatia sanatoasa si intarirea sistemului imunitar. Este bine sa le tratezi termic cat mai putin si sa le folosesti, fripte sau fierte, la supe crema, garnituri, salate, omlete, in mancaruri cu carne sau cu orez. Aduc un gust inconfundabil pe blaturile de pizza, unde se pun crude.
Gasesti ciuperci in urmatoarele preparate Graffiti:Tortellini al forno, Tortellini bianco, Penne siciliene, Pasta pollo e funghi, Paste milanese, Pasta verdure, Salata Graffiti, Pui cu ciuperci, Frigarui asortate la gratar, Beef funghi, Crema funghi, Pizza prosciutto funghi, Pizza quattro stagioni, Pizza calzone si Pizza pollo e funghi.
GHIMBIRUL
Ghimbirul este, din pacate, un condiment rar folosit de romani, dar cu proprietati extraordinare si un gust greu de confundat. Se gaseste sub forma de radacina in unele hypermarket-uri si magazine plafar, in rest se comercializeaza sub forma de praf. O bautura populara in Romania ultimilor ani este limonada cu ghimbir – puternic energizanta, cu aroma intensa.
Ghimbirul contine vitaminele A, C, E, B3, B5, antioxidanti, fier, magneziu, potasiu, zinc. Calmeaza durerile abdominale, durerile de gat, inflamatiile si febra. Il poti folosi pentru bauturi reci de vara, anumite ceaiuri calde, vin fiert, sosuri, friptura de pui si porc.
Gasesti ghimbir in urmatoarele preparate Graffiti: Pui ginger, Pork tandoori si Pui cu urechi de lemn.
MASLINELE
In spatiul mediteraneean maslinul este simbolul pacii, al sperantei si longevitatii, iar in intreaga lume maslinele constituie unul dintre cele mai sanatoase alimente, recomandate de nutritionisti. Bineinteles, atat timp cat procesul lor de maturare nu este accelerat sau nu li se adauga aditivi alimentari. In acest sens, cele mai periculoase tipuri de masline sunt cele umplute cu legume sau carne deoarece li se adauga aditivi pentru potentarea gustului.
Sa revenim la maslinele naturale si la beneficiile lor. Maslinele proaspete sunt foarte amare astfel ca exista 5 ingrediente (tratamente) diferite pentru a le transforma in alimente comestibile: sare – pastrarea maslinelor in sare timp de 4-6 saptamani; saramura – pastrarea maslinelor intr-o solutie sarata timp de 4-5 saptamani; apa – maslinele se mureaza timp de 4 saptamani; solutie alcalina – macerarea si spalarea maslinelor; ulei – maslinele sunt lasate la macerat in sare cu ulei. In functie de aceste tratamente, maslinele capata culori diferite: negre, rosii, maro, galbene sau diferite nuante de verde.
Ce contin maslinele? Acizi grasi Omega 3, Omega 6 si Omega 9, antioxidanti, vitamina E, calciu, fier si fibre. Consuma zilnic masline si ulei de masline daca vrei sa fii protejat impotriva cancerului, osteoporozei, bolilor cardiovasculare, colesterolului ridicat si afectiunilor legate de respiratie si vedere.
Gasesti masline in urmatoarele preparate Graffiti: Greek salad, Salata tuna & fagioli, Salata bulgareasca, Salata caesar, Salata vegetariana, Pui bunica, Pizza capricciosa, Pizza quattro stagioni, Pizza rustica, Pizza tonno, Pizza vegetariana, Pizza graffiti, Pizza mamut.
MIEREA
Folosita de sumerieni, acum mai bine de 5000 ani, si considerata primul dulce al oamenilor. Are proprietati antiseptice si cicatrizante. Este folosita in prepararea medicamentelor din tratamentele pre- si postoperatorii, dar si impotriva bolilor de sange, plamani, inima, psihice si ginecologice. Organismul o asimileaza usor si doar o lingurita de miere potoleste pofta de dulce. Contine fructoza, minerale, enzime si acizi organici. Poate fi folosita ca indulcitor pentru bauturi, cereale, unele mancaruri si prajituri.
ATENTIE!!! Fructoza din miere este un foarte bun indulcitor natural, cu conditia ca lichidele sa nu fie indulcite cu miere cand sunt fierbinti, ci caldute. Adaugata peste lichide fierbinti, mierea devine toxica! Gasesti miere in urmatoarele preparate Graffiti: Frigarui de pui caramelizate si Aripioare de pui asiatice.
MORCOVII
Poate nu stiai, dar morcovul nu este o leguma cu origini romanesti sau macar europene, ci vine chiar din indepartata Asie! In Romania a patruns acum mai bine de o mie de ani si este, in prezent, una dintre cele mai folosite legume in bucataria traditionala. Despre beneficiile morcovilor se pot scrie sute de randuri, insa iti vom spune scurt si la obiect ce contin legumele minune si la ce le poti folosi. Asadar, trebuie sa stii ca morcovul contine: vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, K, fibre, calciu, potasiu, fier, magneziu, fosfor, enzime, proteine, aminoacizi.
De ce trebuie sa mananci morcovi? Pentru ca lupta impotriva cancerului si bolilor care au legatura cu inima si sangele. Mai mult, ajuta sistemul imunitar si energizeaza organismul in perioade de stres sau convalescenta. Nu in ultimul rand, intaresc firele de par si unghiile, pot imbunatati vederea si aspectul pielii si intensifica producerea de melanina ceea ce ajuta la un bronz natural frumos si rapid. Te-am convins sa mananci morcovi mai des? Daca raspunsul este DA, atunci trebuie sa stii ca…
Gasesti morcovi in urmatoarele preparate Graffiti: Crema verdure, Supa de pui cu noodles, Salata paesano, Salata seafood, Salata vegetariana, Special fajitas de pui, Pork sweet & sour, Pui teriyaki, Pui cu urechi de lemn, Salau al vapore, Wok de vita cu urechi de lemn si, bineinteles, garnitura de legume la aburi pe care o poti asocia cu orice preparat de pui, porc, vita sau peste si pe care o primesti din partea casei!
OUALE
Daca vorbim despre mancare si mentionam ouale, majoritatea ne gandim la cele de gaina. Mai rar sunt folosite ouale de prepelita, rata, gasca sau curca, chiar daca si acestea sunt foarte hranitoare. Pentru ca ouale de gaina sunt mai accesibile din toate punctele de vedere, dar si pentru ca este imposibil sa nu avem fiecare dintre noi cateva in frigider, e musai sa stii cat de mult bine iti pot aduce.
Oul contine proteine, enzime, saruri de potasiu, calciu, fier, magneziu, vitaminele A, B1, B2, D, E, acizi grasi Omega3 si acid nicotinic (acid care sustine circulatia angelui si activitatea cardiovasculara). Asadar, nu ar strica deloc sa iti faci dimineata un shake din lapte, ou si miere, toate proaspete bineinteles. De asemenea, oul sustine buna functionare a sistemelor nervos si circulator si ajuta la prevenirea afectiunilor oculare. In cazul sportivilor, sustine cresterea masei musculare, inlatura oboseala si creste rezistenta la efort.
ATENTIE! Atunci cand prajesti sau fierbi oul, pregateste-l mai moale. Astfel retii ceva mai mult din proprietatile nutritive ale galbenusului.
Nu trebuie sa consumam mai mult de 3-4 oua pe saptamana!
Ouale se mentin proaspete maximum 1 saptamana daca nu sunt tinute in frigider si maximum 3 saptamani daca sunt tinute in frigider, intr-un carton de oua, cu capatul ascutit in jos.
Gasesti oua in urmatoarele preparate Graffiti: Omleta de la micul dejun, Salata bulgareasca, Special fajitas de pui, Paste Carbonara.
ROSIILE
Stiati ca rosiile au fost aduse in Europa abia in secolul al XVII-lea? Asta datorita conquistadorilor spanioli intorsi din America de Sud, acolo unde maiasii deja cultivau si consumau aceasta leguma carnoasa si gustoasa. Italienii numesc rosiile „pomodoro”, adica marul de aur, pentru ca initial s-a spus despre rosii ca au calitati afrodisiace.
Exista cineva care nu iubeste rosiile? Speram ca nu! La Graffiti le cumparam din piata si le folosim des: crude, tocate, fierte, pasate sau coapte. Bineinteles, cel mai bine ar fi sa le consumi cat mai putin procesate termic, iar medicii nutritionisti te sfatuiesc sa mananci cel putin o rosie pe zi. Iata de ce: contin cantitati ridicate de vit A, vit C, vit K, acid folic, potasiu, fosfor, cupru, fibre si licopen (un antioxidant puternic, care lupta impotriva bolilor cardiovasculare si cancerului de prostata / digestiv / pulmonar).
Asadar, cu ce te ajuta consumul frecvent de rosii? Pentru tine, ele vor lupta impotriva cancerului si bolilor de inima, vor scadea colesterolul din sange, vor diminua efectele nocive ale consumului de tigari pasiv sau activ, vor detoxifica sangele, te vor ajuta sa mentii o dieta de slabire sanatoasa si iti vor imbunatati aspectul tenului, parului si unghiilor. Motive mai mult decat suficiente sa consume rosii mai des, nu-i asa?
Gasesti rosii in urmatoarele preparate Graffiti: Salata din micul dejun, Crema pomodori, Greek salad, Salata tuna & fagioli, Salata bulgareasca, Salata caesar, Salata paesano, Salata graffiti, Salata de rosii cu branza, Salata mixta, Pasta arrabiata, Pasta amatriciana, Pasta pollo e funghi, Paste seafood, Paste milanese, Pasta verdure, Penne siciliene, Pui cu ciuperci, Pui bunica, Pui caprese si Pizza vegetariana.
SOMONUL
Stiai ca somonul este considerat una dintre cele mai inteligente specii de pesti? Si asta deoarece poate sa revina la finalul vietii in locul unde s-a nascut, chiar daca in viata a parcurs mii de kilometri. Wow!!! Intorcandu-ne, la propriu, la bucataria noastra, trebuie sa stii ca somonul este clasificat in doua categorii: Atlantic si Pacific. La randul sau, cel Pacific se imparte in alte 5 specii. Majoritatea restaurantelor folosesc somon norvegian, urmati de cel scotian. Scotienii sunt considerati chiar experti in afumarea somonului.
Trebuie sa mai stii despre somon ca este unul dintre cele mai recomandate alimente sanatoase. Este bine sa il consumi de 1-2 ori pe saptamana pentru ca este gustos, usor si contine acizi grasi Omega3, complexul de vitamine B, magneziu, fier si triptofan (un acid gras responsabil cu buna noastra dispozitie si cu activitatea cerebrala). Asadar, somonul inseamna sanatate, energie si voie buna!
Gasesti somon in urmatorul preparat Graffiti:Somon la gratar.
SUSANUL
Se cultiva de aproape 5000 de ani. Unii il stim de pe covrigii calzi, altii din batoanele energizante sau din painea cu seminte. Semintele mici, albe si ovale au un gust dulce amarui si nu putini sunt cei care le consuma goale, pur si simplu pentru ca le plac. Si nu fac rau deloc, deoarece susanul contine acizi grasi Omega-3, vitaminele B1, D, E si F, magneziu, zinc si fier.
Mai mult, susanul ajuta la lupta impotriva bolilor digestive, cardiovasculare si pulmonare, intareste sistemul imunitar si indeparteaza placa dentara. Poti folosi susanul la salate, sosuri, dulciuri, paine, preparate asiatice.
Gasesti susan in urmatoarele preparate Graffiti:Salata asian chicken, Pork sweet & sour, Frigarui de pui caramelizate, Pui teriyaki, Pui asian, Pui sweet chili, Pui ginger, Aripioare de pui asiatice, Pui cu urechi de lemn, Wok de vita si Asian beef & noodles.
USTUROIUL
Usturoiul era folosit chiar si acum 5000 de ani, mai intai de sumerieni, apoi de chinezi si indieni. Datorita rolului sau fortifiant si chiar magic pe atunci, muncitorii care au construit piramidele consumau zilnic usturoi. A fost decoperit chiar in mormantul lui Tutankhamon! Trebuie sa mai stii ca usturoiul contine vitamine, minerale si poate actiona ca antiseptic, dezinfectant, diuretic si antispasmodic. Vesticii nu folosesc des usturoiul in bucatarie, insa bucataria asiatica, mediteraneeana si balcanica il adora! Il poti folosi la fripturi, ostropel, stufat, salate de legume coapte, saramura de pui, carnati, ba chiar si muraturi.
Gasesti susan in urmatoarele preparate Graffiti: Salata seafood, Pasta arrabbiata, Paste seafood si Pui cu ciuperci.