Istoria sosului pesto
Pesto este un sos 100% italienesc, dar care a fost preluat si reinterpretat si in alte tari. Este intens folosit in restaurantele din Italia si Franta, iar in cele din Romania a patruns de cativa ani, destul de timid insa. Varianta de sos pesto cea mai cunoscuta a aparut in urma cu cateva sute de ani in orasul Genoa, din nordul Italiei, si presupune un amestec de busuioc, usturoi, diferite tipuri de branza si alte cateva mici ingrediente pe care le vei afla de mai jos.
Sosul pesto mai este numit si Pesto alla Genovese, iar bucatarii din Italia sunt atat de mandri de sosul lor incat au creat un campionat in care se vaneaza cea mai buna reteta de sos pesto.
Reteta sos pesto
DA, exista un campionat mondial al sosului pesto, Genoa Pesto World Championship, unde bucatari din intreaga lume se intrec pentru a fi desemnati posesori ai celui mai bun sos pesto din lume! Graffiti Urban Food iti dezvaluie reteta castigatoare a campionatului din 2013!
Ingrediente:
- 3-4 buchete de busuioc din Genova (in Romania te poti rezuma la 25 grame frunze de busuioc romanesc)
- 30 gr (aprox 2 linguri) muguri de pin
- 50 gr parmezan ras
- 30 gr branza Pecorino rasa
- 1-2 catei de usturoi (dupa gust)
- 10 gr sare grunjoasa
- 50 ml ulei de masline
Cum faci sosul pesto
Inainte de toate, trebuie sa tii cont de doua lucruri: unu – sa ai un mojar si un pistil, doi – sa te misti foarte repede ca sa nu oxideze ingredientele.
1. Spala frunzele de busuioc in apa rece si usuca-le pe un prosop, tapetand, fara sa le freci.
2. Zdrobeste mugurii de pin si cateii de usturoi in mojar apasand pana cand devin o pasta.
3. Adauga sarea si frunzele de busuioc, putin cate putin, amestecand pana se omogenizeaza.
4. Adauga parmezanul si branza, amestecand pana cand le incorporezi foarte bine in pasta.
5. Pune uleiul de masline, amestecand incet pe masura ce torni putin cate putin.
Sosul este gata! Daca ti se pare ca a iesit prea moale sau prea uleios, adauga putin parmezan sau pecorino in plus!
Iti recomandam sosul pesto in special cu paste, insa se potriveste si cu anumite preparate pe baza de cartofi sau carne de vita. Il poti incerca si pe bruschete.
In meniul Graffiti Urban Food gasesti sos pesto in urmatoarele preparate: Tris di Pasta si Pui Caprese.