
Asadar, ne-am gandit sa impartasim cu voi cateva reguli usor de respectat daca vreti sa va intariti organismul si sa va obisnuiti cu o alimentatie sanatoasa. Noi incercam, zi de zi, sa le respectam. Pas cu pas, cu multa vointa, chiar se vad rezultatele!
10 reguli usoare pentru o viata si o alimentatie sanatoasa
1. Beti in fiecare zi cel putin 2 litri de lichide. De preferat apa, dar sunt acceptate si ceaiurile si sucurile proaspete din fructe/legume. In fiecare dimineata, pe stomacul gol, beti 200-300 mililitri de apa.
Va oferim chiar zeci de motive sa beti apa in articolul 46 de motive sa bei mai multa apa.
2. Evitati sau chiar scoateti din alimentatia zilnica urmatoarele: zaharul procesat, sucurile carbogazoase, faina alba, produsele de patiserie, alimentele puternic procesate/modificate, carnea grasa, mezelurile, chips-urile si snacks-urile.
3. Consumati mai multe cereale integrale, sub orice forma: batoane, biscuiti, amestecate in iaurt sau cu lapte.
4. Fructele si legumele sunt cele mai importante alimente pentru specia umana. Consumati in fiecare zi cel putin 3 legume si 2 fructe diferite.
5. Consumati lactate de 3-4 ori pe saptamana, moderat. Nu depasiti 500 grame intr-o zi, indiferent daca alegeti branza, smantana, laptele, sana sau iaurturile.
6. Consumati peste de 2-3 ori pe saptamana. Alegeti mai ales somon, pastrav, salau, dorada, calcan.
7. Rontaiti zarzavaturi crude sau puneti-le proaspete peste mancarea ce tocmai a fost gatita.
8. Cand gatiti, folositi mai ales vase de inox sau de lut/ceramica si alegeti sa gatiti alimentele in special la abur sau la cuptor. Astfel de practici culinare sunt foarte sanatoase.
9. Beti in fiecare zi un pahar de vin, in special rosu. Nu depasiti 2 pahare zilnic!
10. Cand vi se face foame intre mese, nu rontaiti snacks-uri sau dulciuri. Alegeti nuci, alune, migdale, fistic, nuci caju, stafide, seminte de dovleac si de floarea soarelui. Acestea potolesc foamea si energizeaza natural organismul. Daca beti apoi apa plata sau un suc proaspat, este perfect!